Tijdens mijn dagelijkse zoektochten naar de slechtvalken ontdekte ik de voorbije 2 weken regelmatig dode vogels. Vooral in de buurt van het Kielpark en de Silvertops. Dit waren zeker geen prooien van de slechtvalken.
In het Kielpark vond ik onder een aantal bomen in een straal van 20 meter 4 kauwen in verschillende stadia van ontbinding. Doodsoorzaak was niet direct vast te stellen en het was een raadsel waarom ze zo dicht bij elkaar lagen. Ik dacht aan vergif of iets dergelijks.
Ik kreeg ook bericht van Joris dat er een dode buizerd gemeld was door een alerte voorbijgangster aan het grasveld bij de blauwe silvertop. De doodsoorzaak was al helemaal een mysterie; in het midden van een groot grasveld zonder uitwendige letsels.
Sinds vandaag vermoed ik dat dit secundaire slachtoffers zijn van botulisme.
Vanmorgen vond ik een juveniele kokmeeuw die duidelijk verlammingsverschijnsellen vertoonde onder één van de bruggen van het mastvest. Ik ben hem onmiddelijk naar het VOC gaan brengen.
Ook lag er een verse dode eend naast.
Onder de andere brug vond ik het skelet van een dode eend en meerkoet. In het gras langs de plas lag ook nog het karkas van een meerkoet.
Ik raakte in gesprek met een buurtbewoonster die een paar keer per dag rond het mastvest wandelt en zij vertelde dat ze (stadsdienst ?) een week geleden 3 dode eenden zijn komen weghalen.
Ik vermoed dus dat er botulisme in het mastvest zit (of eventueel blauwalg maar dat zag ik niet drijven). De symptomen van beide zijn hetzelfde ; verlamming met de dood tot gevolg.
Botulisme ontstaat in ondiep en zuurstofarm water bij hoge temperaturen. Watervogels raken vergiftigd, raken verlamd en sterven. De bacteriën in het karkas en in de maden produceren meer toxines en worden opgegeten door andere vogels en zo breidt de besmetting uit. Dit verklaart de bizarre dood van de kauwen en buizerd. De kauwen zijn waarschijnlijk verlamd uit hun slaapboom gevallen. Alle aaseters zijn dus ook mogelijke slachtoffers.
Verlamde vogels zijn wel te behandelen als je er op tijd bij bent.
Dus aan alle waarnemers in onze sector: ogen open houden naar zieke en dode vogels / vissen. Het is belangrijk dat deze zo snel mogelijk worden weggehaald om uitbreiding te voorkomen.
Zieke dieren melden bij het VOC Brasschaat (0473/48.48.97) en karkassen laten weghalen door de stadsdienst: link of de blauwe lijn (0800/123.12)
Aan Aredsnest proberen wij al weken de dode vissen weg te laten halen en de levende vissen af te laten vangen omdat het waterpeil van de wal inderdaad veel te laag staat. Officiële instanties helpen niet omdat deze wal privédomein is. En ondertussen happen de laatste levende vissen stuiptrekkend nog naar wat lucht. Laat ons hopen dat de kerkuilen daar niet beginnen vis te eten.