De slechtvalken op de Christus Koning Kerk zijn momenteel 37/38 dagen oud.

Dag 37 vliegoefeningen
Dag 38 on the edge

In theorie kunnen ze vanaf nu al uitvliegen. Uitvliegen is niet zonder gevaren.
Van elke nest beland er meestal wel minstens één op de grond. In een stedelijke omgeving kan dit uiteraard zeer snel slecht aflopen.

In vele steden organiseren vrijwilligers daarom een zogenaamde “fledgewatch” ; mensen die tijdens de uitvliegperiode het nest in het oog houden en elk uitgevlogen jong lokaliseren en helpen moest het in nood verkeren.

De nest in Borgerhout heeft mij geleerd dat dit zeker geen overbodige luxe is.
Van de 3 jongen hebben we er 2 moeten vangen op de grond en terugzetten in de nestbak (na een korte overnachting in het VOC).

De meeste jongen kunnen wel een beetje vliegen maar bij de landing loopt het mis. Indien ze geen hoge landingsplaats vinden belanden ze soms op de grond en opstijgen vanop de grond zit er nog niet in. Daarom moeten ze worden teruggeplaatst op een hoogte (liefst het nest zelf).

Ook worden de jongen bij het uitvliegen soms belaagd door meeuwen en kraaiachtigen waardoor ze soms gedwongen worden om te dalen en ook op de grond belanden. Trouwens een zeer handig hulpmiddel om net uitgevlogen slechtvalken te vinden ; volg het gekrijs van de meeuwen.

Hierbij dus een oproep aan vrijwilligers om de komende dagen mee aan de CKK te staan. Mogelijk een unieke ervaring, niks zo mooi om te zien hoe een jong een geslaagde vlucht uitvoerd begeleid door z’n moeder.

Ikzelf zal er t.e.m. maandag zo veel mogelijk staan maar vanaf dinsdag zit ik spijtig genoeg voor een week in Italië. (Van een slechte timing gesproken smiley)

Moest je één van de valken op de grond vinden bel dan ;

VOC kapellen 0473/48.48.97 of mezelf 0496/83.98.44 of één van de andere Ardea/ARUW leden

Volgende engelstalige brochure is een aanrader om ook eens door te lezen ;

http://rfalconcam.com/falconwatching/wp-content/uploads/2010/06/rfc-fledge-watch-brochure-2010-v3.pdf


Juveniel mannetje van het nest op het Koxplein (Borgerhout) dat ik 2 weken geleden moest binnenbrengen in het VOC na een mislukte eerste vlucht.