Dit weekend mezelf erop toegelegd om te achterhalen welke valken er resideren op de schouw van Umicore. En vooral om te kijken of het mannetje K/P dat vorig jaar paarde met P/1 op de CKK en dit jaar ook sporadisch op de kerk zit er geen 2de partner op na houdt.

Zaterdagochtend eerst langs de CKK gereden en daar zaten 2 valken, een man op het kruis en het nieuw vrouwtje op een hoek. Doorgereden naar Umicore en daar aangekomen zat er een vrouw voor de nestkast en een man bovenop de ring. Tussen deze 2 waarnemingen zat een uur tijd.

Na langdurig observeren begon de man z’n veren te verzorgen en was uiteindelijk de ring zichtbaar. De man was zoals ik sinds vorig jaar al vermoede (vreesde) dus inderdaad K/P.

Zondagmorgen eerst langs de CKK daar zat het vrouwtje op het kruis, geen man gezien. Direct door naar Umicore en daar kwam ik toe terwijl het koppel aan het paren was. Gedurende de ochtend heb ik daar 3 paringen gezien. Telkens gebeurde dit op de “watertoren”, de schouw die NO van de grootste schouw staat.

Het vrouwtje is ook dubbel geringd. Ik heb m’n best gedaan om de kleurring af te lezen maar deze was te vuil om er iets van te maken. Ook zijn de afstanden hier veel groter dan op andere plekken. Ik zal in de toekomst nog eens een poging wagen. Al de foto’s in dit verslag zijn trouwens gedigiscoped door een telescoop met extender (100x) + de digitale zoom van m’n smartphone.

Eigenlijk had ik al veel eerder hier eens moeten gaan observeren. Ten slotte ligt deze kast ook in ons werkingsgebied en had dit vorig jaar veel verduidelijkt. Het territorium van K/P is dus groter dan gedacht. Umicore is wel duidelijk z’n geprefereerde plek denk ik. Het vrouwtje op de CKK was vorig jaar duidelijk bijzaak.

Onderstaand kaartje toont de theoretische territoria (5 km diameter volgens slechtvalkwerkgroep Nederland). Het territorium rond Umicore is dus groter of ligt eigenlijk meer NO.

Het feit dat P/1 vorig jaar volledig zelfstandig 3 jongen groot kreeg mag een wonder heten. Benieuwd wat er dit jaar zal gebeuren met het nieuwe vrouwtje op de CKK.

Stiekem hoop ik dat er een ander mannetje een territorium kan claimen rond de kerk maar omdat ik sinds januari 2018 al 7 verschillende mannetjes heb gezien lijkt K/P z’n territorium goed te kunnen verdedigen.

Spannender dan de gemiddelde vlaamse soap smiley