Nog maar eens een update.

Sinds het vorig bericht over de paringen met mannetje K/P is er weer vanalles gebeurd.
Van 3 tem 8 maart heb ik dagelijks paringen gezien tussen K/P en het nieuwe vrouwtje, soms meerdere keren per dag. In deze week was er ook soms een 3de valk die aanvallen deed naar K/P maar ik kon deze spijtig genoeg nooit in beeld krijgen.

8 maart was een dag die ik niet snel zal vergeten ik zag toen verspreid over de hele dag maar liefst 7 !! verschillende slechtvalken aan de kerk.

’s morgens zag ik 3 paringen tussen K/P en het vrouwtje.
’s middags was het vrouwtje een duif aan het eten en zat man D/1 ernaast, hij leek te azen op haar prooi. Na de middag was K/P er weer even maar was er ook een 2KJ aan het rondvliegen. Iets later verscheen T/6 aan de kerk en waren er 2 andere 2KJ’s, een mannetje en een vrouwtje. T/6 leek samen met het nieuwe vrouwtje deze 2KJ’s weg te jagen. Tijdens dit alles geen spoor van K/P die we na al die paringen toch als haar partner zouden beschouwen. ( Kunt u nog volgen ? smiley )

Sinds deze dag heb ik K/P niet meer aan de kerk gezien en lijkt zijn plaats te zijn ingenomen door T/6. T/6 is het mannetje dat we in januari met de camera aan de nestkast konden zien baltsen maar later verdween.


Ook zag ik al enkele paringen tussen hen.


Hun territorium wordt feller verdedigd dan voorheen, deze week zag ik al een buizerd, zilvermeeuw en weer een 2KJ slechtvalk worden verjaagd. Ik zag ze ook al samen jagen achter duiven. Er wordt regelmatig in de nestkast gekropen zowel door het mannetje als het vrouwtje (nog geen eieren daarvoor duren hun bezoekjes nog te kort). Lijkt mij allemaal positief. Sommige gevestigde koppels hebben al eieren (Agfa Gevaert bijvoorbeeld). Nieuwe koppels doen er wat langer over. Vorig jaar werd hier begin april begonnen met broeden.

PS:
Sommige mensen zijn blijkbaar niet mee met de afkortingen ;

T/6 K/P enz. zijn de combinaties van de kleurringen die sommige valken dragen.

2KJ duidt op 2de kalenderjaar. Dit zijn jonge valken die vorig jaar geboren zijn.