Ik heb een paar dagen gewacht om deze update te plaatsen omdat ik geen overhaaste conclusies wou trekken maar spijtig genoeg is mannetjes T/6 spoorloos verdwenen.

Zaterdag zag ik hem nog een prooi brengen naar het vrouwtje en later zag ik hem zeer hoog in de lucht weeral een 2KJ vrouwtje verjagen.

Zondag werd hij tijdens de dag niet gezien, zowel door mezelf niet als door de omwonenden. Tegen de avond kreeg ik bericht van de buren aan de CKK dat het mannetje was gearriveerd. Toen ik toekwam zag ik een man op de dakgoot zitten naast de nestkast. Ik zag al direct aan de kleur dat het niet ons mannetje was, deze was veel donkerder. Na lang wachten kreeg ik de ring (EOC) in beeld en het bleek een Nederlands mannetje te zijn, geboren in 2017 in Geleen (Nederlands Limburg).


Aan het gedrag van dit mannetje kon ik afleiden dat ons vrouwtje nog op de nest zat. Een paar minuten later zag ik nog een andere valk aan de andere kant van de kerk vliegen. Deze was duidelijk de dakgoten aan het afschuimen, ik vermoed om prooiresten te stelen. Deze valk had ik een maand eerder al eens aan de peperbus in Borgerhout gezien waar hij werd verjaagd door het koppel slechtvalken aldaar.

Dit was een 2KJ man met Belgische kleurring K:3. Geboren in Sint-Niklaas in 2018.
Dezelfde plek waar ons mannetjes T/6 geboren is alleen een jaar eerder.


Was het feit dat er 2 mannen op de kerk konden zitten terwijl het vrouwtje nog op de eieren zat de oorzaak of het gevolg van de afwezigheid van T/6 ?

Heeft één van deze valken T/6 verdreven (of in extremis gedood) of profiteerden zij van het feit dat hij om welke reden dan ook weg is ?

De dagen erna was er geen activiteit aan de kerk, ook waren deze 2 mannetjes niet meer te zien. Het vrouwtje zat woensdag nog gewoon op de nest.


Waar zij haar voedsel nu vandaan gaat halen is dus de vraag. Kan zij net als het vrouwtje van vorig jaar het alleen rooien of mislukt dit broedsel alsnog ?

Dit soort situaties zullen waarschijnlijk meer gaan gebeuren. Door de groeiende populatie zullen er meer verstoringen gaan zijn en zullen mogelijk meer nesten mislukken.

Moesten er mensen valken op de kerk zien zitten mag dat altijd gemeld worden. (0496/83.98.44)