Vogels kijken en herkennen is één ding, maar met de waarnemingen aan de slag gaan zodat ze nuttig worden voor de wetenschap en kennisvorming, dat is nog een andere kwestie. Sinds de digitalisering van het oude vogelaars-notitieboekje slaan grote databanken massaal veel waarnemingen op – ook van jou tijdens natuurwandelingen en observaties. Universiteiten en officiële onderzoeksinstellingen gaan er maar wat graag mee aan de slag. Maar wat kunnen we er als vrijwilliger, lokale vogelwerkgroep, natuurgids zélf mee doen?
Kunnen we onze vrienden en collega’s ook degelijk en correct informeren, aan de hand van de website Waarnemingen.be, hoe het nu eigenlijk gesteld is met de merels, de zwaluwen of reigers in de buurt? Kunnen we zelf rapporteringen opstellen? Hoe pak je dit aan? Hoe maak je een heatmap van de buizerd? Het antwoord hierop, alsook een korte introductie tot enkele andere digitale vogelonderzoek platformen die bestaan (Avi-map, Meetnetten…), wordt u aangereikt door Gerald Driessens van Natuurpunt studie. Een niet te missen winterlijke avondcursus voor opgewarmde vogelaars, vogeltellers, vogelwerkgroepers en data-freaks.
Afspraak: deze éénmalige cursusavond gaat door ‘bij de buren’, in het Mortselse Natuurpunthuis van de Dieseghemhoeve, Wouter Volcaertstraat 33, 2640 Mortsel (vlak naast het natuurgebied Klein Zwitserland).
Inschrijven en deelnameprijs: Inschrijven is nodig en de deelnameprijs bedraagt 5 euro pp. Je bent ingeschreven als je mailt met je naam en je contactgegevens naar ardea@hobokensepolder.be, én je de deelnameprijs overschrijft op rekening BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt-Ardea.
Coördinatie: Wim Stappers (0477/51 61 54)