Een update die veel te lang op zich liet wachten. Door de Coronacrisis is het niet evident om de nodige tijd te spenderen aan het observeren van de slechtvalken. Enkel tijdens een fietstochtje ben ik eigenlijk maar in de mogelijkheid om eens langs de kerk te passeren.

In mijn laatste post op 3 februari berichtte ik nog over een Nederlandse man met kleurring EOC die bij ons vrouwtje zat. Ondertussen is er alweer vanalles veranderd. Het mannetje waar ons vrouwtje uiteindelijk mee gekoppeld is en gepaard heeft is een mannetje zonder kleurring en enkel een metalen wetenschappelijke ring aan de rechter poot. Van hem zullen we dus ook niet kunnen achterhalen waar hij vandaan komt. (Tenzij we de wetenschappelijke ring kunnen aflezen maar die kans is zeer klein)

In ieder geval is het klaar en duidelijk dat de slechtvalken aan het broeden zijn. Ongeveer vanaf begin april was het duidelijk dat er constant een valk in de kast zat. Ook heb ik al regelmatig een broedwissel kunnen waarnemen. Spijtig genoeg is het momenteel niet mogelijk om boven even te checken hoeveel eieren er liggen.

Ik schat dat de eieren de eerst week van mei zullen uitkomen. Hopelijk blijft alles normaal verlopen en krijgen we een succesvol broedgeval. De maatregelen ivm de coronacrisis zullen mee bepalen hoe nauwgezet we alles kunnen opvolgen.

In tegenstelling tot andere jaren is het fotomateriaal schaars maar hieronder toch enkel foto’s.

Het nieuwe koppel van de Christus Koning Kerk.
Het vrouwtje voor de nestkast, het mannetje op het NO platform.
Paring op 18 maart.
Dit voorjaar zag ik 4 verschillende mannetjes aan de kerk.
Uiteindelijk zal dit mannetje het territorium bezetten.
Zoals je kan zien op de foto heeft hij enkel een wetenschappelijke ring rechts en geen kleurring spijtig genoeg.