Door de Coronacrisis wordt er deze winter geen aangekondigde slaapplaatstelling gedaan voor de halsbandparkieten. Om toch nog gegevens te hebben voor dit onderzoek maar besloten om zelf een aantal tellingen te doen.
In December een eerste keer gaan kijken op de gekende spot in het kielpark. Tegen de schemering werd het al snel duidelijk dat er geen halsbandparkieten meer sliepen. Na controle van de slaapplaats bleek waarom ; de slaapbomen waren gesnoeid ! Gelukkig vloog er nog een klein groepje richting Oost. Snel met de wagen er achter aan gegaan en aan de Silvertopblokken was het een kabaal van halsbandparkieten. Ze zaten hier in 2 grote slaapbomen aan de volhardingstraat. Omdat ze al allemaal op de slaapplaats aanwezig waren geen telling kunnen uitvoeren. Tellen heeft enkel zin als je ze kan zien komen aanvliegen. als ze al op hun plaats zijn is het onbegonnen werk.
In Januari dan 3 maal een telling gaan uitvoeren. Groot was mijn verbazing toen de aantallen vlot over de 1000 gingen ! Eerst dacht ik dat ik mijn klikker niet had gereset. Het gemiddelde aantal was 1330. Een exponentiële groei sinds de tellingen een jaar geleden waarvan de aantallen rond de 300 à 400 lagen. Het grootste deel verzamelde eerst in een boom aan de overkant van de straat om daarna over te vliegen naar de 2 grote slaapbomen. Een aantal groepen vlogen rechtstreeks in de slaapbomen.
Wat is de oorzaak van deze exponentiële groei dan ? Een natuurlijke aangroei tegenover vorig jaar kan dit onmogelijk volledig verklaren. Ik nam contact op met Stefaan Thiers die de telling doet aan de Ekerse putten. Dit was tot hiertoe de grootst gekende slaapplaats in het Antwerpse. Hij heeft asap een telling gedaan daar en wat bleek ; de slaapplaats was volledig verlaten ! Ik denk dat we mogen stellen dat die exemplaren zich hebben aangesloten bij de Kielse slaapplaats.
Toch wel een bijzondere wending in ons halsbandparkietenonderzoek.