Spijtig nieuws vanop de CKK. Wat een normaal broedseizoen leek te worden draait toch weer anders uit. Hieronder het relaas ;

Alles begon eigenlijk eind vorige week. De 2 jongen leken succesvol uitgevlogen te zijn. Het mannetje vloog al goed rond en het vrouwtje vloog van de ene lage koepel van de kerk naar de andere. Donderdag merkte ik 3 slechtvalken op die zeer hoog vlogen. Het waren 2 volwassenen en 1 juveniel. Het jong werd achtervolgd door een volwassene en leek aangevallen te worden. Het is altijd moeilijk om zo’n aanvallen te interpreteren. Soms is dit speels gedrag soms zijn dit effectief aanvallen om een indringer te verjagen. Dit ging een tijdje door en steeds kwamen de 3 valken lager en lager tot ze uiteindelijk alle drie op de kerktoren landden. Ik ging er dus vanuit dat het de ouders met het juveniel mannetje waren. Ik dacht er verder niks speciaals van hoewel ik verbaast was hoe hoog die juveniel al vloog.

Zondag kreeg ik echter het bericht dat er een valk in een tuin in de Volhardingsstraat zat. Bij aankomst zat er inderdaad een kletsnatte juveniele slechtvalk. Deze zat daar blijkbaar al 2 dagen en had duidelijk geen kracht genoeg om daar weg te raken. Het was het vrouwtje die ik zaterdagochtend nog op de lage koepels van de kerk zag. Ze was nog zeer fel maar er zat niks anders op dan haar naar het VOC (vogelopvangcentrum) in Brasschaat te brengen. Daar constateerden ze dat ze last had van wormen.

Ons natgeregend net uitgevlogen juveniel vrouwtje

De volgende ochtend was ik toch benieuwd hoe het met het 2de jong was dus vroeg opgestaan en naar de CKK gereden. Bij aankomst zaten er 2 adulten op de kerk maar geen jong te zien. Op zich ook niet ze bijzonder want uitgevlogen jongen hangen wel eens rond in de buurt op hoge gebouwen en liggen nog veel plat op hun buik als ze rusten. Het vrouwtje gedroeg zich wel vreemd en leek zenuwachtig. Toen ik mijn telescoop op haar richtte zag ik direct dat dit niet ons lokaal vrouwtje was maar een andere ! Onze vrouw heeft een grijze kleurring met de code P/2 en een metalen ring. Deze valk had enkel een metalen ring. Ook is de borsttekening helemaal anders.

De nieuwe vrouw dus niet de moeder van de 2 jongen

Onvoorstelbaar dat dit nu gebeurd net nu de jongen net zijn uitgevlogen en nog steeds eten moeten krijgen van de ouders. Ook moeten ze leren jagen onder begeleiding van hun ouders. Waar is de moeder gebleven ? Ofwel is haar iets overkomen en heeft deze nieuwe vrouw haar plaats ingenomen ofwel heeft deze indringster haar verjaagd of gedood. Het is uitgesloten dat een koppel met jongen een andere slechtvalk in hun territorium zou dulden laat staan dat die gewoon aan hun nestplaats zou zitten. Alleszins is dit geen goed nieuws voor de jongen.

Vandaag kreeg ik nog telefoon van het VOC dat het 2de jong ook was gevonden. Deze zat blijkbaar aan het Provinciehuis. Dit ligt ongeveer op 2 km van de CKK. Toch al zeer ver uit de buurt voor een net uitgevlogen jong. Mogelijk is hij dus verjaagd door de nieuwe vrouw.

De 2 jongen zullen dus een tijd samen verzorgd worden in het VOC. Wat er nadien gaat gebeuren is nog maar de vraag. Het mannetje en de nieuwe vrouw zaten ook al samen in de dakgoot waar de nestkast staat. Ik kon ook al baltsgeluiden horen. Dit lijkt dus ons nieuw koppel te worden. Slechtvalken zijn niet trouw aan hun partner maar aan hun territorium. Als er een nieuwe sterkere partner opduikt is een wissel snel gebeurd.

Vader slechtvalk met de nieuwe vrouw samen op de dakgoot.

Ik ben benieuwd of we komende dagen of weken nog een spoor vinden van moeder slechtvalk P/2. Ongelooflijk hoeveel uitzonderlijke situaties er op deze broedplaats zich al hebben voorgedaan. Dit territorium blijft verbazen.

We hadden het natuurlijk graag anders gezien maar dat is nu net het fascinerende aan de natuur. Als er meer info is volgt er een nieuwe post.

één van m’n laatste foto’s van moeder P/2 toen ze een prooi (een jonge kauw) naar de jongen bracht.