Het is zover! We kunnen alle slechtvalkenpeters, -meters en -liefhebbers met grote trots melden dat zopas de eerste Kielse slechtvalken geboren zijn!

Op woensdag 24 april werden de eerste twee kuikens geboren, op donderdag 25 april kwam daar al een derde jong bij. Mogelijk komt nu heel snel ook het vierde ei uit. Reeds op hun eerste levensdag maken de kleine pulli een grote transformatie door: van een compleet roze, naakt en glad wezentje tot een wit, donzig kuiken.

De drie kuikens worden samen met het vierde ei heel warm gehouden onder de buik van de ouders, die eigenlijk gewoon blijven doorbroeden.

Moeder en vader slechtvalk stellen het goed. Het wijfje, dat ondertussen de naam Sara kreeg en herkenbaar is aan een witte stip onder haar linker oog, blijft het meest op het nest. Het mannetje (Jules) brengt kleine vogels als graspiepers, koperwieken en spreeuwen aan, en zal vanaf nu veel harder moeten beginnen werken om alle bekjes te voeden. Maar beide vogels verdienen een plaatsje in het Guiness Book of Records onder de rubriek ‘meest doorzettende vogels’ of ‘meest onwaarschijnlijke nestsituatie’.

Meer details volgen eerstdaags. Het is nu even bekomen van de zeer spannende voorbije dagen (zijn de eieren nog wel ok?, komen ze uit?, wanneer…?). Ondertussen wordt het nest bewaakt en geobserveerd door Natuurpunt, Fir en Antwerpse Bouwwerken, en wordt heel wat mooi beeldmateriaal voor een uitvoerige reportage verzameld. Er werden ringgegevens afgelezen van het wijfje, we wachten op de resultaten van het terugmeldingsrapport.

Er worden nu ook concrete plannen gemaakt voor het ringwerk, waarover eerstdaags meer nieuws volgt.

Met veel dank aan Peter Walraevens (Antwerpse Bouwwerken), Guy Robbrecht en Manu Dehauwere (FIR), Guy Borremans e.a..

Joris Van Reusel

projectcoördinator Slechtvalken op ’t Kiel.