Waar Luc gisteren begonnen is met te observeren vanuit z’n appartement ben ik al een tijd aan het observeren onderaan de kerk en vanuit de omliggende straten. Hieronder mijn relaas. Dit geeft mogelijk een andere (aanvullende) kijk op de situatie tot nu toe.

19/02/2017

Op waarnemingen zie ik dat Joris, Luc en Manu de CKK hebben bezocht. Omdat Manu erbij is ga ik er vanuit dat het iets met een broedkast te maken moet hebben. Ik contacteer Joris en hij zegt dat het te laat is ivm vergunningen en dergelijke om nog een permanente kast te zetten. Ik stel de vraag of een soort broedbox nog mogelijk is. Joris zal navraag doen bij Manu. Blijkbaar was er al een soortgelijk idee voor een broedkorf.

3/03/2017

’s morgens 3 vechtende slechtvalken aan de kerk. 2 wijfjes en 1 mannetje.
Even later vliegen er zeer hoog nog 2 die de situatie even lijken te aanschouwen en dan verder naar ONO vliegen.

4/03/2017

’s middags 1 wijfje (Sarah) op NW hoek. Te herkennen aan witte stip onder linker oog.

5/03/2017

’s morgens Sarah ter plaatse
’s namiddags Sarah + man ter plaatse. Man is dubbel geringd. Wetenschappelijk links en waarschijnlijk wit met zwart A EE rechts. Mogelijk Nederlands dier.


7/03/2017

’s morgens paring op het kruis Sarah + man “A EE”
Daarna plaatsing nestbak door Manu, Eddie en mezelf.


9/3/2017

’s morgens samen ter plaatse aan N-zijde

10/03/2017

’s morgens Sarah ter plaatse

11/03/2017

’s middags rond 12:55 zie ik vanop de Jan de Voslei een slechtvalk de O-zijde aanvallen (buiten mijn gezichtsveld). Bij aankomst aan de kerk cirkelen er 2 slechtvalken en deze vliegen weg naar W. 5 min later komt een voor mij onbekend wijfje op de kerk zitten. Na zorgvuldig observeren / fotograferen, de ringen kunnen zien. Wetenschappelijke ring rechts en grijs met zwart P1 links. Dit is een Belgische ring, ik heb de gegevens opgevraagd en hopelijk krijg ik deze snel.


Het nieuw wijfje blijft een hele tijd ter plaatse en verzet zich regelmatig over de gehele toren waaronder ook op de nestbak. Bleef tot minstens 14:10 ter plaatse.


Deze waarneming is in contradictie met wat Luc zag (hij kijkt natuurlijk vanop 2 km afstand en zal ook niet constant hebben gekeken denk ik). Ik heb ook vanuit de volhardingstraat gekeken, pal in de nestkast en deze was zeker leeg.

12/03/2017

Vanaf 08:20 was vrouw “P/1” aanwezig op de kerk. Deze heeft hier tot 12:10 constant gezeten en een 10-tal keer een poging gedaan om iets te vangen vanop de kerk. Ook riep ze regelmatig zonder reactie echter. om 11:50 kwam er een man in beeld. Mogelijk man “A EE”.


Ze vlogen een tijdje samen en verjoegen 2 buizerds


en daarna deed hij een schijnaanval naar haar en vloog weg naar ZO. Buiten deze schijnaanval had ik niet de indruk dat ze echt vijandig waren tegenover elkaar. (maar ik kan het mis hebben)


Het wijfje bleef achter en om 12:10 schroefde ze zeer hoog op en verdween uit beeld (mogelijk om te gaan jagen en een duikvlucht in te zetten).

De situatie is dus complexer dan eerst gedacht. Ook zal het moeilijk worden om vanop grote afstand te bepalen wie wie is. In tegenstelling tot Luc kan ik niet bevestigen dat er een valk in de kast heeft gezeten. Het feit dat dit nieuw wijfje vandaag een hele voormiddag op de CKK kon pleisteren duidt er volgens mij op dat Sarah niet territoriaal genoeg is.

De komende dagen en weken gaan nog interessant worden.