Zoals in het vorige bericht al vermeld zijn Eddie, Luc en mezelf de kast op de CKK
gaan controleren. Een mogelijk belangrijke vondst heb ik nog niet vermeldt.
Het was ons gisteren nog niet echt duidelijk wat we exact hadden gevonden maar na wat speurwerk is de kans toch groot dat er toch een mislukt broedgeval is geweest.

Tijdens het filteren van al het slijk en halfvergane prooiresten vonden we 2 lege “blaasvormige” objecten. Het eerste waar ik aan dacht was aan een slangenei (Het zijn natuurlijk geen slangeneieren maar dit om te duiden dat de textuur er hard op lijkt)


Het was ons dus niet echt duidelijk wat dit exact was. Een orgaan van een prooivogel werd ook overwogen maar daar lijken ze te groot voor + waarom zouden ze dan niet opgegeten zijn ? Ik schat ze 5 x 4 cm. De foto toont de 2 platte vliezen, de rechtse heeft duidelijk de geoxideerde koperkleur van de dakgoot geabsorbeerd. De linkse lijkt een natuurlijkere kleur te hebben.

Omdat het idee van een bizar ei mij bleef intrigeren toch maar even wat onderzoek gedaan naar afwijkingen bij vogeleieren en al snel kwam een windei naar boven.
Ik kende de term wel maar had geen idee wat het exact was. Het is blijkbaar een ei waarbij er geen schaal ontwikkeld wordt en er enkel een vruchtzak is.


De oorzaak is ofwel een gebrek aan kalk in de voeding of een te jonge leeftijd.
Gebrek aan kalk zal het wel niet zijn omdat ze genoeg botjes eten dus zal het waarschijnlijk de jonge leeftijd zijn. Ze is momenteel +- 2 jaar oud.
In volgend filmpje kan je zeer goed zien hoe z’on ei er uit ziet.

https://www.youtube.com/watch?v=V5jDg_W-ewc

Dit zou wel bevestigen dat er gebroed is. Waar en hoe weet ik niet.
Z’on ei zal niet lang heel blijven en is mogelijk verwijderd / weggevlogen / uitgedroogd en in de goot beland.

Moest er iemand een andere mening hebben over deze vondst horen we het graag. Ik kan er momenteel niks anders van maken dan windeieren.