Ik ben toch maar ééns in mijn pen gekropen en hier is een klein verslagje van de verrassingstocht van 6 september. De verrassing ging richting Limburg, met als eerste stop het natuurreservaat Schulensbroek te Lummen. Een prachtig meer tussen de natte weilanden met aardig wat waarnemingen. Op de parking werden we verwelkomd door ca 300 (of meer) boerenzwaluwen, waaronder ook enkele huiszwaluwen. Zij verzamelen in deze periode in grote groepen vooraleer naar het zuiden te trekken. Onder het deskundig oog van gids Wim Roelant zagen we tijdens de wandeling rond het meer o.a. deze soorten: ijsvogel, tapuit, roodborsttapuit, paapje, grasmus, roek, grote zilver- en blauwe reiger, aalscholver, torenvalk, sperwer. Groepjes groenlingen, spreeuwen en putters (distelvinken) vlogen laag over de weiden en bleven dichtbij in de wilgen zitten. Een kleine karekiet was nog aan het zingen in de rietkraag. Ook een veldleeuwerik liet zijn vrolijke zang even horen. Heel plezant waren de gele kwikstaarten die tussen de poten van enkele koeien wat insecten of pieren trachten te vinden. Eén grote gele kwikstaart vloog over. En op meerdere plaatsen zagen we de witte kwikstaart. Ook een reebokje heeft ons verblijd.

Spijtig genoeg kregen we op deze zonnige en warme voormiddag nog geen visarend te zien, maar we zouden in de namiddag nog een tweede kans krijgen…

Na een heerlijke picknick aan de oevers van het meer, waar het ondertussen behoorlijk druk was geworden, vertrokken we naar onze tweede stop. Dit werd het natuurgebied Bichterweerd in Rotem/Dilsen-Stokkem. Dat is een natuurgebied dat onderdeel is van het Rivierpark Maasvallei. Een deel hiervan is een plas die gevormd werd door grindwinning. Een gebied waar we aardig wat steltlopertjes mochten spotten. Zo zagen we o.a. kleine strandloper, bonte strandloper, kleine plevier, bontbekplevier, oeverloper, witgatje, een groep van zo’n 21 lepelaars, aalscholvers, pijlstaart, winter- en zomertaling. En nog zoveel meer.

Als klap op de vuurpeil… nee, geen visarend maar wél de Temmincks strandloper. Een zeldzame, hele kleine steltloper, haast een  mini-oeverloper. Als afscheid vloog een boomvalk nog laag over ons heen.

Onze laatste stop was de markt van Maaseik, waar we de indrukken van de dag konden laten bezinken en Wim nog eens hartelijk bedanken voor de mooie verrassingstocht die zeer geslaagd was. Mede dank zij het fantastisch mooie weer en het aangenaam gezelschap.

Sigrid Mistiaen