De halsband parkiet is vandaag de dag geen onbekende meer. Je kan deze felgroene exoot met zijn rode snavel overal in de parken maar ook in je eigen tuin tegenkomen. Meestal in luidruchtige groepjes schuimen ze de parken en tuinen af  op zoek naar fruit en noten. Ook de voedertafels die we in onze tuinen zetten met een rijk gevulde variatie aan lekkers voor onze inheemse vogels, laat hen niet onberoerd. In de wintertijd zullen zij mee aanschuiven en moeten de kleinere zangvogels even plaats maken.

Wat een tiental jaar geleden nog een uitzonderlijke verschijning was, is het nu een alledaagse fenomeen geworden en ze voelen zich overal thuis waar er wat te rapen valt.

Het begon allemaal zeer onschuldig in 1974 wanneer het Melipark in Brussel sloot en men deze vogels samen met de Alexanderparkiet en de monniksparkiet, vrijgelaten heeft. Wie had toen kunnen denken dat deze exoot zich zo goed kon aanpassen aan ons klimaat en verstedelijkte omgeving. 

De Alexanderparkiet en de Monniksparkiet hebben een kleine populatie ontwikkeld in het Brusselse gewest.

Om de impact van deze nieuwe vogelsoort op onze inheemse flora en fauna beter in kaart te brengen is het noodzakelijk om de aangroei van de populaties en leefgebieden te monitoren.

We zijn nu zeer benieuwd of de spectaculaire toename van Halsbandparkieten die we de laatste jaren konden vaststellen kan worden bevestigd.

Op zaterdag 05 maart 2022 organiseert ARDEA een slaapplaats telling in de omgeving van het Kielpark waar we al enkele jaren de Halsbandparkietslaapplaats monitoren met steeds toenemende aantallen. Iedereen is welkom om die avond mee te tellen. En misschien krijg je ook andere kleurvarianten te zien zoals de gele  en blauwe halsbandparkiet die we de vorige keren hebben kunnen waarnemen. Of wie weet krijgen we wel een Alexanderparkiet en/of een Monniksparkiet te zien.

Foto: De Weger Walter Halsbandparkiet

Praktisch:

● Afspraak: Hoek Willem Eekelersstraat en de Volhardingsstraat . Kijk ook naar het ARDEA blog om de juiste plaats van samenkomst te zien. De exacte slaapplaats van deze exoot kan wel eens wisselen.

● Bijeenkomst: 18 u 20 !! einde rond 18.45 uur

● Aanmelden gewenst voor 3 maart via mail naar ardea@hobokensepolder.be , of telefonisch via Walter, want in geval van slecht weer of negatieve COVID19 maatregelen wordt deze telling verplaatst  naar een ander moment of afgelast

● Meebrengen: wandelschoenen, verrekijker

● gids : Walter De Weger (0495/23.77.10)