Ieder voorjaar en najaar organiseert ARDEA een telling van de slaapplaats van de Halsbandparkieten

Op 12 november was het tijd voor de najaar telling van dit jaar van de parkieten slaapplaats op het Kiel

De laatste 3 jaar is de slaapplaats vanuit het Kielpark verhuisd naar 2 bomen tegenover een appartementsgebouw in de tentoonstellingswijk op het Kiel meer bepaald in de Volhardingsstraat.

Het was voor de tijd van het jaar een mooie zonnige avond. Veel bomen hadden nog hun bladeren. Maar de 2 Kastanjebomen die de exoten gebruiken voor hun slaapplaats waren al volledig kaal zodat de vogels goed zichtbaar waren.

Om 17uur15 kwamen de eerste groepen van 20, 50 en meer exemplaren laag krijsend door de Onafhankelijkheidslaan  aangevlogen. Deze vogels komen hoogstwaarschijnlijk vanuit de oostelijke districten van Antwerpen. Het zouden er 1449 worden.

Ook vanuit de Volhardingsstraat kwamen nu groepjes aangewaaid, deze komen meestal vanuit de richting Wilrijk en Edegem . Ongeveer een 400 tal

Later kwamen er ook enkele tientallen, +/- 150 vogels,  vanuit de Wim Eekelerstraat afgezakt, deze komen vanuit de richting Hoboken.

Tussen al deze groene lawaaimakers zaten er toch 4 blauwe en 2 gele mutanten.

Met de 4 tellers hadden we maar juist genoeg ogen om ze allemaal te kunnen tellen. Maar we genoten van het spektakel. Uiteindelijk konden we 2097 exemplaren tellen . In vergelijking met de extra telling die we in Julie deden, zijn het er toch een 300 tal vogels minder. Het kan natuurlijk zijn dat onze schatting van de groepjes iets te laag lag . Maar ook de zeer droge zomer zou er iets mee te maken kunnen hebben. Ook in 2020 hadden we een droge zomer en tijdens de najaar telling hadden we ook een iets kleiner aantal.

Het geeft ons de aanzet om de evolutie van de halsbandpopulatie verder op te volgen.

We hadden gehoopt dat de 2 Monniksparkieten, die we de laatste weken in en rond Hoboken en Wilrijk hadden kunnen waarnemen, zich bij de bende groene Halsbandparkieten hadden aangesloten om te overnachten. Maar dat blijkt niet het geval te zijn. Waar zij overnachten en met hoeveel blijft nog en raadsel.

Alle informatie hieromtrent is altijd welkom alsook nieuwe slaapplaatsen van de Halsbandparkieten.

We kijken nu al uit naar de voorjaar telling die in Maart 2023 zal gehouden worden. De aankondiging zal op het ARDEA blog geplaatst worden als ook in de Natuurpunt blaadjes van Antwerpen Zuidrand en Hobokense Polder

De tellers van dienst : De Weger Walter; Eddie Schild; Luc Van Schoor en Eva Maeckelberghe

Halbandparkiet                                                                Foto: De Weger Walter