Fietstocht naar de polders van Kruibeke-Bazel-Rupelmonde

Gids en leiding: Wim Mertens, 03/216 93 62
De KBR-tour is een samenwerking van Natuurpunt Hobokense Polder en ARDEA

Een dagje samen fietsen in de natuur om kennis te maken met de recente ontwikkelingen ‘over ’t water’ waarbij heel wat nieuwe natuur gecreëerd wordt. Gezonde beweging, een familiaal dagje uit, en zeker met heel wat vogels langs het pad. Wie lang en hard kan lopen, kan ook mee, maar een fiets in goede staat is wel handig.
In onze nabije omgeving bevinden zich een aantal interessante nieuwe, pas ontwikkelde en zelfs nog volop ontwikkelende natuurgebieden, ideaal om met de fiets te verkennen. We gaan eerst op zoek naar de slechtvalken in onze afdeling. Vervolgens nemen we de fietserstunnel en bezoeken het nieuwe getijdegebied “Burchtse Weel”. Daarna fietsen we verder richting Kruibeke. Net ten noorden van het toekomstige overstromingsgebied ligt daar het Kortbroek, een nieuw recreatie- en natuurgebied, het afstappen waard. Vervolgens brengen we een bezoek aan het overstromingsgebied van Kruibeke-Bazel-Rupelmonde, KBR in de volksmond. Daar werpen we een blik op het Kruibeekse deel dat in de nabije toekomst terug onder getijdenwerking zal komen. Vervolgens fietsen we naar het Bazelse deel, waar de broekbossen en het weidevogelgebied al vorm hebben gekregen. Met een beetje geluk is hier het nieuwe getijdegebied ondertussen in werking. Tenslotte bezoeken we nog de Rupelmondse kreek. De terrasjes aan de Schelde in Rupelmonde zijn dan niet meer zover af… We keren terug via het Kallebeekveer en rijden nog even langs het brongebied van de Hollebeek en het domein Klaverblad.

Praktisch:
Afspraak om 8.30 u op de Park & Ride-parking Permeke (kruispunt Boomsesteenweg – Jan Van Rijswijcklaan – Zevende Olympiadelaan – Populierenlaan).
Meebrengen: een straatwaardige fiets, fietsslot, plakgerief, lunchpakket (we lunchen in een horecazaak in Kruibeke of Bazel), verrekijker, telescoop, fototoestel, vogelgids, regenkledij, stevig schoeisel.
We fietsen ongeveer 30 km en wandelen enkele kilometers en hopen terug op de afspraakplaats te zijn tussen 17.30 u en 18 u.