zondag 10 augustus 2014, 8u

Steltloperstocht Zeeland

Gids: Luc Van Schoor (gsm:0494/33.63.09)

Leiding: Rudy Vansevenant (015/32.08.05 of gsm 0475/49.03.68)

Deze klassieker onder de klassieken voorstellen is haast overbodig. Voor de nieuwe vogelliefhebbers(sters) die bij de schare habitués willen aansluiten willen we graag eerst wat verduidelijken. Steltlopers hebben, zoals de naam al zegt, lange poten. Ze hebben zich aangepast aan een bestaan in natte of modderige gebieden. De slikken in de Oosterschelde zijn dan ook een eldorado voor deze modderliefhebbers. Duizenden steltlopers die in noordelijke streken broeden, trekken in de nazomer naar de Waddenzee en de Zeeuwse Delta. Sommige overwinteren hier, andere trekken verder naar het zuiden nadat ze zich hebben volgegeten op de slikken. Ze foerageren op insecten, wormen, weekdieren en kreeftachtigen; soms ook op plantaardig materiaal, kleine visjes, etc. Veel steltlopers hebben daarom een aangepaste snavel. Ze kunnen, zelfs met een dichte snavel, de uiteinden enigszins als een pincet opensperren. Bovendien is bij deze soorten de snavelpunt bezet met kleine tastlichaampjes. Deze dienen om bij het onderzoek van de bodem de prooi op te sporen.

Nu bij enkele soorten sommige individuen nog het kleurrijke zomerkleed vertonen is het moment aangebroken om deze bonte bende op te zoeken en te bewonderen.

Luc en Rudy zullen je zoals gewoonlijk meenemen naar de leukste plekjes en gebieden waar deze steltlopers voedsel zoeken en overtijen. Met een zonnetje erbij dat alles extra kleurt wordt deze uitstap beslist weer eentje om duimen en vingers af te likken. Bij dat laatste past voor de liefhebbers ook een frisse pint op een plaatselijk terrasje.

Zorg dat je er bij bent … we zeggen het geen twee keer!

afspraak:Wilrijk – Bist om 8u. We rijden met eigen wagens (kostendelend vervoer)

mee te brengen:picknick, drank, vogelgids, telescoop, verrekijker, fototoestel, zonnecrème (is soms nuttig, hopelijk nu ook). Bij droog weer volstaan stevige wandelschoenen.