2020 Topjaar voor de Blauwe reigers in het Schoonselhof 

De jaarlijkse blauwe reigertelling die zou doorgaan op 11 april 2020 hoorde bij de reeks open Ardea-activiteiten die wegens de Corona-crisis werden afgelast. Om de continuïteit van deze broedvogeltellingen te verzekeren werd in overleg besloten om deze toch te laten doorgaan . Bij navraag waren drie Ardea-medewerkers bereid om deze telling uit te voeren. Uiteindelijk ging deze activiteit enkele dagen later door met 2 tellers.

Blauwe reigertelling Schoonselhof-Antwerpen -15 april 2020.

Tellers : Luc Van Schoor en Danny Jonckheere
Tijd : 14.00 tot 15.30
Weer : zonnig met lichte oostenwind bij 15°C

De telling bevestigde het vermoeden dat het wel eens een superjaar zou kunnen zijn voor onze reigerkolonie. Tijdens enkele voorafgaande waarnemingen stelde Luc vast dat er al halfwassen juveniele vogels bezig waren met vliegoefeningen. Gezien deze evolutie en het vroeger ontluiken van de bladeren was verder uitstel van de telling ongewenst.

Er werden bezette nesten aangetroffen in 24 bomen, wat een uitbreiding is t.o.v. 2019 (21 bomen). Het betreft : 23 grove den en 1 wilde kastanje. Samen met deze gegevens stelden we vast dat het aantal nesten per boom in 10 gevallen toenam, in 13 bomen gelijk bleef, in 1 boom afnam, terwijl er zich in 1 boom geen nesten meer bevonden. 1 nest bleek onbezet en er werd 1 juveniele vogel dood aangetroffen.

Uiteindelijk kwamen we tot de vaststelling dat dit jaar het aantal broedparen tot 59 is opgelopen.  Dat betekent een toename van ca 30 % in vergelijking met 2019 (45 broedparen)
Deze goede resultaten zijn quasi zeker het gevolg van een voorafgaande zachte winter waardoor meer vogels overleefden alsook de gunstige weersomstandigheden van de laatste weken.
Uiteraard blijven we in het ongewisse van de broedresultaten, maar rekening houdend met het feit dat de meeste broedparen 1 tot 3 jongen voortbrengen schat Luc Van Schoor de huidige reigerpopulatie in het Schoonselhof voorzichtig op minimaal 200 vogels

foto Sonja Van Kerckhove