Broedvogeltelling Blauwe reigerkolonie – Schoonselhof 8.04.2023

duurtijd : 15 – 17.30 u
weer : vrij zonnig weer met lichte bewolking zwakke NO wind en ca. 14 °C
deelnemers 9 : Luc Van Schoor, Danny Jonckheere, Stefan Van Loon, Paul Van Dyck, Peggy Beers, Marc Adriaenssens, Sadi Hermans, Alice Selleslagh, Esther de Witte.
bezette nesten in 2023 : 46


De geplande telling op 1 april werd een week uitgesteld wegens ongunstige weersomstandigheden , met regen en wind. Na de terugval in 2021 , van 59 broedkoppels naar 36 k., stelden we voor het tweede opeenvolgende jaar een stijging vast Het aantal bezette nestbomen nam toe tot 23. Daarvan tellen we 22 grove dennen en, sinds de eerste telling door vwg Ardea (2013) , nog steeds dezelfde kastanjeboom , waar dit jaar een 3e nest was bezet.
Door stormschade werden weer min. 2 bijkomende grove dennen geveld . Gevolg : In 2 nieuwe bomen , langs het wandelpad ,werd een nest bezet , in 8 bomen nam het aantal nesten toe, tot max. 4 bezette nesten in 2 bomen met een goed ontwikkelde kruin, In 3 bomen was er een afname.
De broedbomen werden door Danny voorzien van genummerde bordjes (1-25) in vervanging van de tot 2019 met witte verf gespoten cijfers die met de tijd moeilijker leesbaar werden.
Vijf bomen kregen een nieuwe nummering in vervanging van gesneuvelde exemplaren:
nr. 26 werd nr.4 , 27 werd 6, 28 werd 5, 29 werd 2 , en nr.32 werd 15