Ieder jaar organiseert ARDEA 2 keer per jaar een telling van de halsbandparkieten op een gekende slaapplaats op het Kiel. 1 in het voorjaar en een 2de in het najaar. Dit voorjaar hadden we een opmerkelijke terugval van het aantal parkieten en werd er besloten om op 16 augustus een tussentijdse telling te doen. Het is bekend dat deze exoten afkomstig uit centraal Afrika en zuid Azië, broeden van januari tot juni. De holenbroeders leggen 3 à 4 eieren die na 22-24 dagen uitgebroed zijn. De jongen blijven dan nog +/- 50 dagen op het nest waar ze nog gevoederd worden door het ouderpaar. Hierdoor is er een groot aantal vogels dat niet naar de slaapplaats gaat. Tijdens de tussentijdse telling konden we 2700 parkieten tellen wat toch een 300 tal extra exemplaren opleverde ten opzichte van de vorige extra telling in 2022. We mogen dan spreken van een goed broedsucces voor deze halsbandparkieten.Het gebrek aan veel natuurlijke vijanden en de zachte winters speelden in de kaart van deze groene lawaaierige exoten. Ook hun groepsgebonden levenswijze maakt van hen een opdringerige en geduchte concurrent voor onze inheemse holenbroeders en zaadeters. Om de impact van deze snel oprukkende vogels op ons milieu beter te kunnen inschatten zijn er momenteel verschillende studies bezig. Hiervoor is het belangrijk om hun aantallen, verspreiding en aangroei goed in kaart te brengen. Dit gaat het beste door hun gekende slaapplaatsen te monitoren, en nieuwe slaapplaatsen op te sporen. Alle info over nieuwe slaapplaatsen is welkom via mail naar ardea@hobokensepolder.be Vandaag organiseert ARDEA een slaapplaatstelling op het Kiel. Iedereen is welkom om die avond mee te tellen. En je zult er ook zeker enkele gele en blauwe kleurvarianten kunnen waarnemen.

Aanmelden: gewenst voor 7 november via mail naar ardea@hobokensepolder.be , of telefonisch via Walter, want in geval van slecht weer wordt deze telling verplaatst naar een ander moment.

Afspraak: om 16.45 u. op de hoek Onafhankelijkheidslaan en Volhardingsstraat. Kijk ook naar het ARDEA blog om de juiste plaats van samenkomst te zien. De exacte slaapplaats van deze exoot kan wel eens wisselen.


Meebrengen: verrekijker, fototoestel, (geen verrekijker ? laat het ons even weten dan brengen wij er 1 mee)

Gids/leiding: Walter De Weger – 0495/23 77 10