Ma.9 juni 2014, 8u

Tiengemeten: wilde natuur en eilandgevoel

Gids: Rudy Van Cleuvenbergen 03/464 05 57 rudy.vancleuvenbergen@skynet.be

Leiding: Luc Van Schoor- gsm:0494/33.63.09

Tiengemeten is nog een echt eiland, iets meer dan 10 km2 groot, midden in het Haringvliet (Zuid-Hollandse delta). Vanaf 1997 vormde Natuurmonumenten de vroegere landbouwgronden om tot een natuurparel, die bestaat uit drie landschappen met elk een eigen sfeer: ‘Weemoed’ waar het oude kleinschalige cultuurlandschap hersteld wordt en akkerbloemen en –vogels weer alle kansen krijgen; ‘Weelde’ dat met zijn weidse polder en kommoeras een paradijs is voor eendachtigen en steltlopers; ‘Wildernis’ waar uitgestrekte rietvelden, ruigten en kreken geboetseerd zijn. Samen met deze 3 W’s zijn het de wolken, de wind en het water die het eilandgevoel kenmerken dat Tiengemeten ons te bieden heeft. Ieder jaar weer weten vele tienduizenden vogels deze oase te vinden om uit te rusten, te foerageren of te broeden; soms zitten er minder gewone soorten tussen zoals Steltkluut, Witwangstern, … . Sinds kort heeft ook de bever op Tiengemeten een vaste stek gevonden. Verder is het er in juni genieten van het kleurenpalet van tal van bloeiende planten. Op bijna het hele eiland mag je vrij rondstruinen in de natuur; welke delen we vandaag verkennen zal ondermeer afhangen van de voorbereiding, de recente waarnemingen en de drukte op deze Pinkstermaandag.

Om het eiland te bereiken maken we gebruik van een veerpont vanuit Nieuwendijk bij Zuid-Beijerland, die om het uur vaart.

afspraak:vertrek met eigen wagens (kostendelend aan 5 cent/km) vanop de Bist te Wilrijk om 8u stipt;einde in Nieuwendijk omstreeks 17u30 vanwaar het nog ca. 1u15 rijden is naar Wilrijk.

mee te brengen:gepast geld (4,5 euro) voor de veerpont; stevige wandelschoenen of laarzen; aan het weer aangepaste kledij, lunchpakket en drank (’s middags vermoedelijk picknick in open lucht); verrekijker ,telescoop; eventueel fototoestel en veldgidsen.