Blauwe reigertelling Schoonselhof-Antwerpen -18 april 2021.

Tellers : Luc Van Schoor en Danny Jonckheere
Tijd : 9.15 tot 10.30
Weer : zonnig met lichte noordenwind bij 8°C

De telling bevestigde het vermoeden dat de broedpopulatie van de kolonie dit jaar was ingekrompen. Er waren op het eerste zicht minder adulte vogels betrokken bij de vluchten naar de omgevende foerageergebieden en het aantal nesten met bedelroepende jongen leek ook kleiner.
Er werden bezette nesten aangetroffen in 21 bomen, wat een inkrimping is t.o.v. 2020 (24 bomen). Het betreft : 20 grove den en 1 wilde kastanje. Samen met deze gegevens stelden we vast dat het aantal nesten per boom in 13 gevallen afnam, en in 8 bomen gelijk bleef, terwijl er zich in 2 afgestorven bomen geen nesten meer bevonden. 1 nestboom (nr 23) was onvindbaar Er werden twee uitgewaaide nesten gevonden

Samengevat kwamen we tot de vaststelling dat dit jaar het aantal broedparen tot 36 is afgenomen . Dat betekent een afname van ca 39 % in vergelijking met 2020 (59 broedparen)
Deze terugval is vrijwel zeker het gevolg van de markante vorstperiode in februari met mogelijk oversterfte als resultaat. De koude nachten tijdens de eerste weken van april kunnen ook een negatieve invloed hebben op het broedgedrag en de broedresultaten in de kolonie. We stelden vast dat op sommige nesten halfwassen jongen te zien waren terwijl op andere nesten nog broedende vogels zaten.
Er werden meerdere braakballen gevonden en 1 schaar van een kleine krab ( zie foto)


schaar van welke soort krab ? foto Luc Van Schoor